Publications

    

    Revaz, E. & R. Spaar (2009)

    Oat fields for the benefit of Ortolan Buntings Emberiza hortulana? An experiment in the Upper Rhône valley (Valais, Switzerland).

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    In: Bernardy, P. (Hrsg.) (2009): Ökologie und Schutz des Ortolans (Emberiza hortulana) in Europa - IV. Internationales Ortolan-Symposium – Naturschutz Landschaftspl. Niedersachs. H. 45, 173 S.

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    emmanuel.revaz@vogelwarte.ch

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    Zusammenfassung

    Der Ortolanbestand ist in der Schweiz in den letzten drei Jahrzehnten stark zurückgegangen (16-33 Reviere zwischen 2004-2007). Die Art kommt heutzutage nur noch im Wallis (oberes Rhonetal; sommer-trockenes Klima, zentralalpine Lage, Südschweiz) vor. Zwei Drittel des kleinen Restbestands besiedelt die Felsensteppen im Mittelwallis. Verschiedene Faktoren haben zum Bestandseinbruch geführt, von Veränderungen in der Vegetation (Änderung der Bodenbedeckung, Einwachsen von Bäumen) bis hin zu Bewirtschaftungsänderungen, u. a. die Aufgabe des Haferanbaus. Seit 2005 werden im Wallis im Sinne eines Experiments wieder Haferfelder in der Nähe der letzten Reviere angepflanzt. Hafer ist nachgewiesenermaßen eine wichtige Proteinquelle bei Ankunft der Ortolane im Frühling und zur Zeit der Herbstmauser. Diese Felder wurden von Einzelvögeln und Gruppen bis zu 10 Individuen zwischen der letzten Dekade April und der zweiten Maidekade sowie in der letzten Augustdekade genutzt. Der Bestandsrückgang ließ sich trotz Maßnahmen nicht aufhalten. Der Anbau einzelner Haferfelder reicht anscheinend nicht aus, um die generelle Nahrungssituation für die Art zu verbessern. Insbesondere wird dadurch nicht das Insektenangebot gesteigert, welches für die Jungenaufzucht benötigt wird. An gewissen Orten könnte auch die Erreichbarkeit der Insektennahrung wegen zu dichter Bodenvegetation ein Problem darstellen. Um den Ortolan erfolgreich zu fördern, scheint eine Kombination verschiedener Maßnahmen nötig, welche die ökologischen Bedürfnisse des Ortolans in den verschiedenen Brutstadien berücksichtigt.

    Abstract

    The Ortolan Bunting in an isolated population breeding in the Valais, a dry alpine valley in southern Switzerland, has declined considerably (16-33 territories in 2004 - 2007) over the past three decades. Two thirds of the birds occur on the slopes along the Upper Rhone valley in a very dry, Mediterranean-like steppe habitat. Several factors may be responsible for the population crash, ranging from changes in Vegetation cover (at ground layer and at the tree level), to the introduction of new farming management such as abandoning of oat field cultivation. In order to determine the significance of this cereal plant, ten oat fields were sown in dose proximity to the remaining Ortolan Buntings in late April, 2005 - 2007, the period during which the birds arrive in Switzerland. The birds were indeed observed feeding on grain in some of the oat plots. Single, or groups of 2 to 10 birds, were recorded feeding from late April to early June and during late August. During the three year period when oat fields were available, local numbers did not increase; outside the area where the experiment was made numbers continued to drop however. We tentatively conclude that oats, a protein rich cercal plant, might be an important source of nutrients in two periods of the annual cycle: the arrival at the breeding grounds and during preparation for reproduction and, later in the year, during the post-breeding moult and preparation for migration. However, the cultivation of oats might not be enough to improve feeding conditions for the Ortolan Bunting, as it does not apparently increase the insect biomass, an important component of the nestling diet. In at least parts of the Valais, access to insect prey might be limited by the dense growth of the Vegetation in the herbaceous layer. Effective conservation of the species might be achieved by applying a combination of measures which improve ecological conditions during the different stages of the life cycle.